Obavijesti

News

Komentari 51

Kako je pao pomoćnik ministrice kojeg je branila: Trupković se prodao za sat i 39.000 eura...

Kako je pao pomoćnik ministrice kojeg je branila: Trupković se prodao za sat i 39.000 eura...
11

Ured europskog javnog tužitelja priveo je Davora Trupkovića, glavnog konzervatora u Ministarstvu kulture i medija. Ministrica kulture branila ga je mjesecima

VIDEO

Nigdje nije bilo ponovnih snimanja. Bilo je dosnimavanja, tako je na konferenciji za novinare Nina Obuljen Koržinek komentirala uhićenje njezina bliskog suradnika Davora Trupkovića, glavnog konzervatora u Ministarstvu kulture i medija.

Mjesecima su ona i premijer Plenković tvrdili da Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) nije nadležan za slučaj Geodezija. Situacija je eskalirala do te mjere da je javno reagirala i Laura Kovesi, glavna europska tužiteljica. No EPPO u priopćenju tvrdi da je Trupković, s dekanom Đapom i profesorom Pribičevićem, izvlačio novac iz projekata 3D snimanja zgrada oštećenih u potresu 2020. godine.

24sata su još u prosincu skrenula pozornost na ulogu glavnog konzervatora. Upozorili smo tad na njegovu povezanost s bivšim dekanom Alminom Đapom i profesorom Boškom Pribičevićem. Sva trojica su sad uhićeni, a novac se izvlačio i preko tvrtke Geofocus, koju bez navođenja imena i spominje EPPO. Unatoč tome, ministrica Nina Obuljen Koržinek je ostavila Trupkovića na mjestu glavnog konzervatora, a u kasnijim izjavama je branila i posao s Geodetskim fakultetom te tvrdila da ništa nije preplaćeno i da su sve kontrolirali.

Bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek iznio obranu: Dat će ostavku na sve funkcije?
Bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek iznio obranu: Dat će ostavku na sve funkcije?

Najsporniji je projekt 3D snimanja oštećenih zgrada, za koji je Ministarstvo kulture na čelu s Obuljen Koržinek dalo 19,1 milijun kuna, od čega je izvučeno više od 500.000 eura ili više od 3,5 milijuna kuna. Sporan je zato što je dan bez natječaja, bez procjene materijalnih troškova snimanja, po cijenama koje su preplaćene, jer je novac otišao i za vikendicu i vilu profesora, ali i zato što nije bilo kontrola koje bi posumnjale da se novac izvlači.

Ministarstvo i dalje ustraje na tome da se radilo o hitnoj situaciji nakon potresa te da je sve plaćeno i isporučeno, pa se time pokušavaju oprati od odgovornosti. Ta tvrtka je bila u prikrivenom profesorovu vlasništvu, a preko nje je samo na projektu Ministarstva kulture izvučeno 1,73 milijuna kuna kroz namještene natječaje. Đapo i Pribičević su lukavo imali tvrtku koja formalno nije glasila na njih, a onda su kao odgovorni na fakultetu toj tvrtki davali poslove. To tvrdi i EPPO.

- Koristeći situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministra je s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom angažiralo navedeni Fakultet u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone. Naime, bivši pomoćnik ministra je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova te bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovog aranžmana - stoji u priopćenju.

Bojan Glavašević o uhićenjima: Samo čekamo izjavu premijera da je 'odradio svoju dionicu'
Bojan Glavašević o uhićenjima: Samo čekamo izjavu premijera da je 'odradio svoju dionicu'

Navodno je Đapo u ime Fakulteta slao Ministarstvu izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već izvršena na temelju ranijih izvješća. Na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija izvršilo je plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu većem od 2,5 milijuna eura.

- Mislim da priopćenje potpuno jasno kaže da smo uočili pokušaj prijevare i spriječili ga. Ne da nismo nešto napravili, nego smo napravili što je trebalo, spriječili štetu. Bilo mi je teško što o nekim stvarima nisam smjela govoriti, ali poštovala sam institucije. Bilo nam je u interesu da se sve ovo razjasni - rekla je ministrica.

Međutim, na temelju prva tri izvješća isplaćeno je 2,5 milijuna eura, od kojih je 800.000 eura knjiženo na teret Fonda solidarnosti. Kako postupak nije do kraja proveden, ti novci su plaćeni iz državnog proračuna. Za EPPO, to je pokušaj oštećivanja EU.

VIDEO Obuljen o uhićenju: Nije bilo duplih snimanja. Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a
VIDEO Obuljen o uhićenju: Nije bilo duplih snimanja. Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a

- Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministra kao mito predali iznos od najmanje 39.000 eura i pametni sat Apple Watch, vrijednosti oko 370 eura - kažu iz EPPO-a.

Preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena, navode, nanesena je šteta više od milijun eura Državnom proračunu RH. Tu je i naplata dodatnih snimanja, koja su se morala obaviti jer Fakultet i odabrana tvrtka dekana i profesora to nisu odradili.

- Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, a to je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti EU, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu RH u iznosu od 13.981,68 eura - stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci